11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-04-02T223207.588

5 razloga zašto te toliko privlači baš ona hrana koja deblja!

238

Iako smo svi svjesni da kalorična i nezdrava hrana nije pravo rješenje niti za naše zdravlje niti za oblikovanje tijela, svejedno nas ona kobno privlači i tu je želju teško kontrolirati…

Slastice, hamburgeri, pizze, čokoladno mlijeko, punomasni sirevi i sočna korica kruha. Baš ona hrana bogata kalorijama, s minimalnom nutritivnom vrijednošću, kao da nam je najprivlačnija i nikako joj ne uspijevamo odoljeti.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-02T223939.453

Naravno, to može biti ozbiljan problem ako pretjeramo, jer takav tip prehrane maksimalno otežava održavanje tjelesne težine i deblja, zbog čega se moramo znati kontrolirati i tek povremeno ovako nagrađivati, ako nam je stalo do izgradnje vlastitog tijela i zdravlja cjelokupnog organizma.

No, prije nego što te uhvati grižnja savjesti zbog posrtanja pred kobnom privlačnošću hrane koja deblja, moraš znati da krivica nije samo na tebi! Naime, postoje jasni razlozi zašto tvoje tijelo čezne baš za takvim jelima…

Vrlo ukusno iskušenje

Hrana koja deblja nije slučajno popularna. Živimo u doba kad smo svi pomalo gurmani i važno nam je da nam bude ukusno ono što jedemo, a baš kalorična hrana za prosječnog je čovjeka prilično ukusna.

To može zahvaliti prije svega svom sastavu. Bilo da se radi o slasticama ili nekom sasvim drukčijem, potpuno slanom specijalitetu, u svakom slučaju hrana koja deblja obiluje visokom razinom šećera i umjetnim sladilima, najzaslužnijima za njezin dobar okus.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-02T224410.359

Visoka razina soli, kao i masnoće također poboljšava okus pa baš ona hrana puna kalorija izaziva mnogo zadovoljstva i teško joj je odoljeti…

Privlačno izgleda i ima savršenu teksturu

Da, ugljikohidrati bazirani na šećeru imaju još jednu blagodat, a to je da daju bolji oblik i teksturu jelima, a samim time i oku ugodan prizor, dok sjediš za stolom i spremaš se zadovoljiti svoju glad..

A u posljednjih nekoliko desetljeća postali smo izuzetno vizualna bića, zbog čega je izgled postao jako bitan faktor i kod onog što jedemo. Dodajmo još tome pomno izabrana umjetna bojila koja su već dugo neizostavni dio industrijski obrađene hrane, da bi postalo jasno zašto oči šalju signal našem umu da treba strpati u usta još barem jedan, lijepo oblikovan i šarolik zalogaj u usta…

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-03T002329.504

Stvara ovisnost sa svakim zalogajem

Cijelu situaciju dodatno komplicira što hrana koja deblja od nas stalno traži da utrpamo u sebe još i još. Razlog je obično u soli kojom obiluje i koja ima takvo djelovanje na čovjeka, ali i u nekim drugim umjetnim aditivima sa sličnim djelovanjem.

Naravno, potreba za dodatnim zalogajem povezana je i s niskom nutritivnom vrijednošću ovih slastica i specijaliteta. S njima dobivaš energetski skromne nutrijente i brzo ponovo osjećaš glad pa nemaš drugog izbora nego se nastaviti gostiti…

Brzo i jednostavno rješenje

Nije sve u okusu i izgledu, nešto je i u praktičnosti. Naime, brza hrana kao i pekarski proizvodi na popularnosti su dobili upravo zato što ih u sekundi dobiješ pred sebe i potrebno je malo vremena da ih strpaš u želudac.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-02T231233.421

Takva jednostavnost konzumacije čini nam se kao ispravno rješenje, jer štedi vrijeme koje je postalo dragocjenije nego ikad, no ubrzo se ponovo javlja glad po moramo opet gubiti vrijeme na svoju prehranu i stalno nešto žvačemo…

Reklamirana na svakom koraku

Kao šlag na torti privlačnosti visokokalorične hrane, svakako su milijarde dolara uložene u reklamu ovih proizvoda, koje našu podsvijest napadaju sa svih strana.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-02T232253.422

Iza njih stoje izuzetno bogate tvrtke kojima nikakav problem nije uložiti ogromne iznose da utječu na nas i nagovore nas da kušamo njihove proizvode, a okus, izgled i praktičnost zatim učine da potpuno zaboravimo sve negativne strane ovakve prehrane.

No, nije samo nezdrava i kalorična hrana ukusna, a niti praktična! Dapače, ako daš priliku različitim zdravim namirnicama punima minerala, vitamina i vlakana, ne samo da ćeš doći do toliko potrebne sitosti i time bolje regulirati svoju težinu, neko ćeš pronaći i mnoge obroke vrlo ugodne za tvoje nepce.

cover_150850646_1572631812930892_370357482616802671_n

Tu je naravno naša Formula 1 iz web shopa kao perfektan doručak za zaposlene ljude, s energetskim sastavom koji te diže u nebo. No, ne zaboravimo ni čitav niz žitarica, voća i povrća te riba i nemasnog mesa koji će, uz pomoć zdravih začina osigurati tvom nepcu pravi gurmanski doživljaj, a također ti i pokazati da nije samo hrana koja deblja kobno privlačna!