Zablude o soji koje stoje na putu tvojoj zdravoj prehrani

Informativni

Zablude o soji koje stoje na putu tvojoj zdravoj prehrani

Soja je jedan od najboljih biljnih izvora proteina, no zablude koje su se pojavile zbog njezinih fitonutrijenata dovele su nepotrebno njezinu reputaciju u pitanje…

Sjemenke soje nisu dugo prisutne u zapadnjačkoj prehrani i tek su u posljednja dva desetljeća postale baza prehrane svih onih koji izbjegavaju životinjske izvore proteina.

Radi se o namirnici koja u sebi sadrži sve one aminokiseline koje tijelo ne može samo proizvesti, a samim time puno znači pri izgradnji mišića i tkiva. U sebi sadrži zasićene masti, no bez kolesterola, što je čini pogodnom za održavanje zdravlja kardiovaskularnog sustava.

Bogata je i različitim vitaminima, uključujući folate i vitamin K, kao i važne minerale, od kojih izdvajamo kalcij, magnezij i željezo. Sve to uz umanjenu kalorijsku vrijednost u odnosu na meso, a jednak efekt na izgradnju tijela, što je čini prikladnom i za dijetnu prehranu.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2022-01-06T195737.315.png

No, soja je također došla na loš glas, zbog površnih analiza njezinih sastojaka. Evo za što optužuju ovu namirnicu, unatoč tome što je dokazano zdrava za oba spola…

Fitoestrogen nije isto što i estrogen

Sporni sastojak soje zove se izoflavon, koji spada u kategoriju fitoestrogena. Zbog toga su se pojavile tvrdnje da svi oni koji jedu soju u velikim količinama dobivaju “previše estrogena”, što negativno utječe na funkcioniranje organizma.

No, treba prije svega naglasiti da fitoestrogen nije isto što i prirodni estrogen, koji se definira kao ženski seksualni hormon. Fitoestrogen je tek prirodni obrambeni mehanizam biljaka, kojim se brane od gljivica.

Pojavljuje se u brojnim različitim namirnicama, od sezama, graška i cjelovitih žitarica do jabuka i mrkve. Što je najvažnije, nije nadopuna za ljudski estrogen i nema istu funkciju.

Unutar ljudskog organizma fitoestrogen se može povezati s receptorima estrogena unutar stanica, ali samo kod jednog dijela takvih receptora, ne mijenjajući time rodne karakteristike tvog tijela.

Bez brige, muškarcu neće narasti ženske grudi čak ni uz iznadprosječni unos sojinog mlijeka, što pokazuju povijest Japana, Kine i Indije, gdje se ova namirnica konzumira u velikoj količini već stoljećima, bez utjecaja na rodne razlike.

Tvrdnje kako zbog izoflavona soja može povećati rizik od raka dojke također ne drži vodu. Dapače, brojna istraživanja pokazala su da je efekt baš suprotan, jer se karcinom na ovom dijelu ženskog tijela rijetko javlja upravo u zemljama u kojima je prehrana bazirana na sojinim namirnicama…

Kako sojom obogatiti svoju prehranu?

Sada kad znaš da je soja fantastičan izvor bjelančevina koji itekako može pomoći cjelokupnom zdravstvenom stanju tvog organizma, evo i par savjeta kako unijeti sojine proteine u svoje tijelo.

Tofu je najpoznatije jelo od soje, točnije od kuhanog zrna ove biljke, a tu je u svugdje dostupno sojino mlijeko, puno vitamina i minerala, a bez laktoze i kolesterola.

Ne zaboravimo ni soja sos, od kojih su dvije najpoznatije verzije japanski tamari i shoyu, dok je miso fermentirana pasta od soje, a tempeh indonezijska verzija fermentirane soje.

A izolat proteina soje na jednostavan način možeš unijeti u sebe i ukusnim šejkom, idealnim za užurbani stil života. Naravno, govorimo o Formula 1 zamjenskom obroku, koji ti u tek dvjestotinjak kalorija po porciji daje sve bitne nutrijente za normalno funkcioniranje tvog organizma.

F1 šejk pun je visokokvalitetnih proteina na bazi soje, ali i zdravih ugljikohidrata, esencijalnih masti, biljnih vlakana, kao i 12 različitih vrsta vitamina i minerala.

Jedan je to od najzdravijih i najefikasnijih načina kako unijeti protein u tijelo, i usput mu dati pregršt drugih vrijednih nutrijenata koji će ti već od ranog jutra dići energiju u nebo…

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPregled proizvoda