Zamjenski obrok vs. proteinski šejk – sličnosti i razlike!

Informativni

Zamjenski obrok vs. proteinski šejk – sličnosti i razlike!

Jedna od zbunjujućih stvari u svijetu zdrave prehrane svakako su dva pojma za koje mnogi misle da su isti, a zapravo su prilično različiti: zamjenski obrok i proteinski šejk!

Svi oni koji donesu čvrstu odluku promijeniti svoj životni stil i zbog toga zamijene aditivima bogatu, industrijski obrađenu hranu uravnoteženom i zdravom prehranom, prije ili kasnije susret će se s nekim uobičajenim pojmovima u svijetu nutricionizma, koji mogu biti i pomalo zbunjujući.

U tu kategoriju svakako spadaju već spomenuta dva pojma koji mnogi redovito brkaju, zamjenski obrok i proteinski šejk. I jedan i drugi se piju i na prvi pogled izgledaju slično, no to je samo varka!

Odmah da naglasimo, nije svaki zamjenski obrok proteinski šejk, niti obratno. Zapravo, postoji značajna razlika u njihovom nutritivnom sastavu, a za čim ćeš posegnuti prije svega ovisi o postavljenim ciljevima pri izgradnji vlastitog tijela…

Zamjenski obrok – brzo i zdravo rješenje za glad

U doba ubrzanog tempa života, ponekad nam vlastita kuhinja nije dostupna, a svejedno moramo pronaći rješenje za zadovoljiti svoju glad.

Umjesto da posegneš za nutritivno siromašnom hranom iz pekare ili grickalicama iz trgovine, tada je jedno od najboljih rješenja konzumirati nutritivno bogati zamjenski obrok.

Radi se najčešće o hranjivom napitku koji može zamijeniti jedan ili dva obroka dnevno, bogat je mineralima i vitaminima, a sa svojih samo 200 do 250 kalorija izuzetno je učinkovit po pitanju održavanja tjelesne težine ili mršavljenja.

Uz već spomenute minerale i vitamine, kao i vlakna, važne za funkcioniranje našeg organizma, vrhunski zamjenski obrok mora imati savršeni omjer ugljikohidrata, proteina i masti, kako bi zadovoljio na najbolji način potrebe tijela i maksimalno povećao razinu energije kojom raspolažemo kroz dan.

Tu svakako izdvajamo Formula 1 zamjenski obrok koji je dostupan uz brojne različite okuse i u našem web shopu. Lako i brzo se spravlja i odlično je rješenje za zaposlene ljude koji žele na kvalitetan način izgraditi svoje tijelo!

Proteinski šejk – dodatak prehrani koji izgrađuje mišiće

Možda se oba piju i izgledaju slično, no najveća razlika između zamjenskog obroka i proteinskog šejka u tome je što ovaj prvi može funkcionirati kao samostalni obrok, dok je drugi ipak tek dodatak prehrani.

Da, svrha šejka je da uz njegovu pomoć povećamo unos proteina u tijelo, kako bismo izgradili svoju mišićnu masu. Konzumira se prije ili poslije treninga.

Jedna porcija najčešće sadrži 25 grama proteina, no u sebi ima tek 5 grama ugljikohidrata, jer joj nije svrha zamijeniti obrok, već ga nadopuniti. Također najčešće nema dodatnih vitamina i minerala u sebi, osim onih kojima su izvor sami proteini.

Proteinskih šejkova je bezbroj u ponudi. Nema te trgovine sportskim dodacima prehrani da ih ne nudi, a naći ćeš ih i u dućanima zdrave hrane pa čak i u ljekarnama.

Ipak, problem je što nije svaki proteinski šejk jednako kvalitetan i učinkovit, zbog čega se kupovina jeftinih varijanti u popularnim dućanima može pokazati kao bacanje novaca. Svakako preporučujemo u svrhu izgradnje mišića korištenje visokokvalitetnih mliječnih proteina (Whey i Casein), nabavljenih od pouzdanih distributera.

Klasični proteinski šejk možda je siromašan ugljikohidratima, ali postoji i raskošnija, prijelazna varijanta s dodatkom specijalno odabranih ugljikohidrata te vitaminima B1, B2, C i E, kao i željezom. Radi se o H24 sportskoj liniji proizvoda u kojoj se ističu Formula 1 Sport i Rebuild Endurance, a ako zaista težiš maksimalnim rezultatima izgradnje mišića, tu je moćni Rebuild Strength, s 25 grama visokokvalitetnih Whey i Casein proteina u svakoj porciji.

Dakle, zamjenski obroci i proteinski šejkovi nisu isto, iako postoje neki proizvodi koji se nalaze u sredini i pokušavaju nam dati i uravnoteženu prehranu, kao i prijeko potrebne bjelančevine, kako bismo što uspješnije izgradili svoje tijelo.

No, važno je znati da prilikom izbora čime ćeš obogatiti svoju prehranu obavezno moraš dobro proučiti ovu tematiku, a nije naodmet niti potražiti stručnu podršku.

Upravo to ćeš dobiti u našem BudiFit web shopu, gdje ne samo što možeš kupiti iznimno kvalitetne prehrambene proizvode, već te čeka i grupna podrška, a korisnici imaju pravo potražiti i dodatnu pomoć osobnog trenera, s ciljem kreiranja perfektnog plana prehrane i treninga!

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPregled proizvoda