Gut

Ljepota i stres: Opustite se da bi se osjećali i izgledali dobro

244

Opterećenost s poslom, obiteljske obaveze, pretrpani društveni kalendar, zastoj u prometu… život vam može dati brojne razloge za stres. Ali, ima jedan važan razlog da ostanete smireni: stres je najveći neprijatelj ljepote!

Svi smo imali trenutaka kada su nas život i obaveze počeli gušiti. Ponekad je dobro biti zaokupljen, ali kada se počne činiti da dan nema dovoljno sati, tada to postaje stresno. U stresnim trenucima je važno ostati smiren, jer oni utječu na nas i psihički i fizički. Osim mrzovolje, stres može imati i negativan utjecaj na vaš izgled.

Stres i kosa:

Kažu da stres može uzrokovati gubitak i sijedenje kose.  Naime, stres potiče proces starenja. Mnogi svjetski lideri su prosijedili pred našim očima i prirodno je pitati se da li je stres imao prste  tome. Na starenje kose utječu mnogi faktori, uključujući genetiku, stres i životni stil. Iako ga ne možete predstaviti kao glavnog krivca za pojavu sijedih, stres sigurno ne pomaže!

Gubitak kose se pojavljuje u nekoliko oblika. Ovisno o tipu gubitka kose (što može odrediti samo vaš liječnik), opadanje kose može biti povezano sa stresom. Na sreću, u nekim slučajevima gubitak kose pod stresom nije trajan – to je bar jedna stvar oko koje ne morate brinuti.

Stres i koža:

Da li vam je ikada nešto izbilo na koži baš uoči važnog društvenog događaja? Meni je! To je bilo zato jer sam se toliko živcirala da su mi se na dan važnog događaja pojavili nepozvani gosti!  Svatko tko je bio pod pritiskom zna da je uobičajeno da se u stresnim trenucima nešto pojavi na koži.

Stres ima još jednu posljedicu – bore. Stres uzrokuje proizvodnju hormona kortizola, za kojeg mnogi vjeruju da potiče razgradnju kolagena. Kolagen je potreban koži da bi bila čvrsta i gipka.

Kako možete smanjiti stres?

Kronični stres može utjecati na vaš izgled i zato je važno pronaći način da se opustite! Evo nekoliko stvari koje može učiniti kada počnete osjećati pritisak:

Rezervirajte termin za spa tretman

Osim što ćete se opustiti, istovremeno ćete se i poljepšavati! Oslobodite si nekoliko sati u rasporedu kako bi otišli na tretman lica ili masažu koju odgađate već neko vrijeme. Mnoge toplice nude masaže posebno namijenjene za opuštanje od stresa. Aromaterapija je također dobar način opuštanja; lavanda je posebno poznata po smirujućem efektu.

Provedite vrijeme sa prijateljima ili obitelji

Ne, ne želim vam dodati još događaja u prepunom kalendaru; to znači da provedete vrijeme sa najbližima radeći nešto što stvarno volite. Možda je to razgovor, neka aktivnost ili novi hobi. Vrijeme leti kada radite nešto što volite, toliko da ćete zaboraviti zbog čega ste uopće bili pod stresom.

Vježbajte

Moja prijateljica uvijek govori da je vježbanje odličan način za opuštanje od stresa. Vježbanjem se oslobađa endorfin – hormon zbog kojeg se osjećate dobro! Ako vam je stresna sama pomisao na vježbanje, započnite sa malim promjenama – izađite u kratku šetnju na svježem zraku. Bilo koja aktivnost koja potiče krvotok pomoći će da se osjećate bolje, kao i potaknuti zdravu cirkulaciju koja pridonosi sjaju kože. Cilj je pokrenuti se – bila to kratka šetnja ili samo nekoliko koraka!

Dobro se naspavajte

Kada se osjećate da dan nema dovoljno sati, ostavite se popisa stvari koje morate uraditi i dobro se naspavajte. Nakon kvalitetnog sna moći ćete se lakše nositi sa zadacima koje vam dan donosi. Razvoj navike dobrog spavanja pomoći će da se osjećate i izgledate super. Budimo iskreni, nakon cjelonoćnog odmora također izgledamo svježe i bolje smo raspoloženi!

Pokušajte s jogom ili meditacijom

Veza između uma i tijela je vrlo snažna. Ljudi koji prakticiraju jogu reći će vam da je ona jedan od najboljih načina za opuštanje. Joga uključuje rastezanje i zadržavanje poza dok um miruje. Ako vam savijanje tijela nije baš najprimamljivija ideja, meditacija je odličan način za smirenje uma. Duboko kontrolirano disanje je dobar način za smirivanje nakon stresnog dana.

Odaberite zdravu hranu

U stresnim trenucima je vrlo važno odabrati dobro gorivo! Lako je posegnuti za hranom za utjehu, ali ona ne mora nužno pomoći u spuštanju razine stresa. Sve se vrti oko uživanja u zdravom i aktivnom životu. Umjesto posezanja za nezdravim grickalicama prepunima šećera, razmislite koliko bi bili spremniji za životne izazove ako bi se hranili zdravo. Uravnotežena prehrana pomoći će vašem cjelokupnom izgledu i svjetonazoru.

Uzmite pauzu

Kada rokovi i pretrpani rasporedi uzimaju vaše zadnje atome snage, uzmite malu pauzu za sebe. Samo 10-15 minuta da izađete na svježi zrak mogu vam pomoći da se osjećate svježije i spremno za dnevne izazove. Možete pokušati i sa malim rastezanjem za stolom ili kratkom pauzom u društvu kolege.

Napravite utočište u svom domu

Nakon kaotičnog dana, zadnja stvar koja vam treba je ušetati u još veći kaos kod kuće! Oslobodite malo vremena u rasporedu kako bi mogli stvoriti nestresnu zonu kod kuće. Ovo je naročito važno jer nekad ne možete kontrolirati stresne situacije na poslu ili na cesti, ali vaš dom je mjesto gdje možete preuzeti kontrolu i učiniti ga mjestom koje vas usrećuje. Okružite se sa pozitivnim slikama i sretnim uspomenama te pratite kako se mijenja vaš pogled na svijet.

***

Život je prekratak da bi se živcirali oko sitnica! Male promjene mogu učiniti veliku razliku u vašem gledištu i izgledu. Koji su vaši najdraži načini opuštanja? Rado bih ih čula!