fbpx
Kako i kada započeti s tjelovježbom nakon carskog reza?
Fitness Predloženo Top

Kako i kada započeti s tjelovježbom nakon carskog reza?

Povratak vježbanju nakon poroda može biti izazovan. Pogotovo nakon carskog reza. Zato je bitno ne žuriti i postepeno se vratiti treninzima, osluškujući vlastito tijelo koje će dati najbolji odgovor koliko intenzivno smiješ protezati mišiće.

Tjelovježba je važna za našu dugoročnu vitalnost i zdravlje. Pomaže održati tjelesnu težinu pod kontrolom, a i pozitivno djeluje na rad pluća i srca. Zglobovi, kosti i mišići trebaju redoviti trening. Između ostalog, takav stil života imat će pozitivne posljedice na tvoje držanje, izdržljivost i energiju.

No, postoje razdoblja života kada je tjelovježba ipak u drugom planu. Tu svakako spada i razdoblje prije te nakon poroda. Istina je, majka djeteta prolazi kroz izniman napor kako bi rodila, a cijeli taj zahvat traži postepeni oporavak.

Običan porod je izazovan, a carski rez traži još i veću brigu oko oporavka. Naime, u pitanju je zahvat pod lokalnom ili potpunom anestezijom koji uključuje rad kirurga skalpelom, kako bi dijete sigurno došlo na ovaj svijet. U današnje vrijeme njemu je podvrgnuto otprilike 30% rodilja.

Carski rez može biti unaprijed planiran, a nekad se odluka donosi i po hitnom postupku. I u jednom i u drugom slučaju potrebno je vremena kako bi se žena vratila u formu. No, vježbanje je nužno da bi majka sačuvala svoje zdravlje i mogla se kvalitetno brinuti za svoju bebu. Zato ovdje odgovaramo na pitanje kada i kako se vratiti tjelovježbi nakon rođenja djeteta carskim rezom…

Oporavak od barem osam tjedana

Doktori obično kažu da je potrebno šest tjedana kako bi majka mogla fizički normalno funkcionirati nakon poroda. Naravno, ta procjena ne može vrijediti za svaku osobu. Sve ovisi o težini poroda koji kod nekih rodilja ostavlja posljedice za čitavih godinu dana.

Kod carskog reza treba posebno oprezno pristupiti povratku tjelovježbi. Potrebno je negdje između šest i osam tjedana kako bi ožiljak zacijelio, ali stvari moraju doći na svoje mjesto i iznutra.

Zato stručnjaci danas preporučuju u početnim tjednima nakon poroda tek rad na mišićima zdjeličnog dna, vježbe disanja te ponešto hodanja.

Nakon osmog tjedna od carskog reza preporučuje se fizička aktivnost niskog intenziteta. To sad već može uključivati lagane kardio vježbe, poput tek malo ubrzanog hodanja ili laganog plivanja. Što se vježbi snage tiče, treba izbjegavati sve što izaziva bol te ne pretjerivati sa serijama. Dvije do tri su sasvim dovoljne, s 8 do 12 ponavljanja.

Dakle, razdoblje od 8. do 18. tjedna nakon carskog reza treba biti tek povratak protezanju mišića, bez ikakvog značajnog napora za tijelo. Također je nužno svakodnevno se odmarati i tako polako vraćati vlastitu snagu.

Pola godine kasnije ozbiljnije vježbe

Negdje pet mjeseci nakon poroda, oko 18. tjedna od carskog reza žena može malo pojačati svoju tjelovježbu. Prije svega se traži jačanje abdominalnih mišića, najvažnijih za cjelokupno zdravlje organizma.

Dakle, vježbe trbušnjaka u ovoj fazi mogu postati dio svakodnevice, a nužno je i poraditi na vlastitim plućnim i srčanim kapacitetima. To je moguće uz pomoć kardio vježbi, od oštrog hodanja do ozbiljnog plivanja pa i laganog trčanja.

Što se tiče vježbi snage, one također mogu postati intenzivnije u ovom razdoblju, ali i dalje uz izbjegavanje boli pri izvođenju pokreta. Nakon šest mjeseci žena već može pokušati izvesti i pokoji HIIT trening, odnosno onaj visokog intenziteta. Oko 30. tjedna ima smisla vratiti se i sportskim aktivnostima, poput košarke, odbojke i tenisa, pod uvjetom da se radi o ženi koja već ima mnogo iskustva u aktivnom bavljenju sportom.

Naravno, ovaj plan je tek okviran i žena mu treba pristupiti tek nakon savjetovanja sa svojim liječnikom, kao i savjetovanja s fizioterapeutom zaduženim za zdravlje zdjeličnog dna.

U svakom slučaju, carski rez zahtijeva razumno i postepeno uključivanje fizičkih aktivnosti u vlastiti život. No, nakon poroda potpuno odustati od tjelovježbe velika je pogreška koja će se dugoročno osjetiti na vitalnosti, a i na sposobnosti brige za dijete. Zato je tako važno u suradnji s ekspertima osmisliti plan povratka aktivnom životu i polako ga provesti u djelo.

A ako tražiš još savjeta vezanih uz rad na vlastitoj figuri i zdravlju organizma, tada se svakako pridruži našoj Fit Lifestyle grupi na Fejsu. Tamo te čekaju stručni savjeti fitnes profesionalaca, ali i brojni simpatični entuzijasti poput tebe, uvijek spremni podijeliti svoja iskustva vezana uz prehranu i tjelovježbu!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se